Oud en wijs genoeg?
Je kind neemt vol zelfvertrouwen deel aan het verkeer. Op de scooter, in de auto of op de fiets, e-bike of fatbike. Dat gaat gelukkig vaak goed. Maar jongeren (16 t/m 24 jaar) lopen meer risico in het verkeer dan kinderen en volwassenen. Als ouder kun je in deze leeftijdsfase nog veel betekenen voor je kind.
Jouw kind veilig in het verkeer
Te hard rijden, afleiding door telefoon of vrienden en die nieuwe fatbike of scooter die je kind nog niet goed onder controle heeft. Het brengt allemaal risico’s met zich mee. De gevolgen van zelfoverschatting, druk van leeftijdsgenoten en beperkte ervaring zijn groter dan je denkt.
Hoe help jij je kind veilig op weg?
Op deze website vind je informatie over risicovol gedrag van jongeren in het verkeer. Bijvoorbeeld over afleiding, te hard rijden en rijden onder invloed van alcohol en drugs. Naast informatie over deze en andere onderwerpen, geeft #impact jou praktische handvatten om een positieve impact te maken op de verkeersveiligheid van je kind(eren).
Alcohol en drugs
Alcohol beïnvloedt de rijvaardigheid. Als je alcohol hebt gebruikt, rijd je impulsiever en overmoediger. En je kunt verkeerssituaties niet goed beoordelen. Je herkent gevaren minder snel en je reageert trager. Het besturen van een voertuig gaat minder goed en ben je minder alert. Dat is nogal wat.
Gevaren inschatten
Het inschatten van gevaren is voor jongeren moeilijker dan voor volwassenen. Dit komt doordat de hersenen van jongeren nog in ontwikkeling zijn. Daardoor kunnen ze de gevolgen van bepaalde gedrag of de omstandigheden nog niet goed inschatten overzien. Ook hebben jongeren de neiging zichzelf te overschatten.
Hard rijden
Naar schatting zijn 1 op de 3 dodelijke verkeersongevallen het gevolg van te hard rijden. Ook bij ongevallen met een minder ernstige afloop speelt een te hoge snelheid vaak een rol. Als je hard rijdt, duurt het langer voordat je stilstaat. Dat komt omdat je reactietijd én de remafstand toenemen. Dit geldt voor alle voertuigen.