Alcohol en drugs
Alcohol beïnvloedt de rijvaardigheid. Als je alcohol hebt gebruikt, rijd je impulsiever en overmoediger. En je kunt verkeerssituaties niet goed beoordelen. Je herkent gevaren minder snel en je reageert trager. Het besturen van een voertuig gaat minder goed en ben je minder alert (SWOV). Dat is nogal wat.
Voor jongeren zijn de risico’s nog groter. Zij hebben nog weinig ervaring als bestuurder in het verkeer. En ze zijn impulsiever. Daarom zijn er voor beginnende autobestuurders extra strenge regels. Ze mogen maximaal 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. Die grens wordt al bereikt na het nuttigen van 1 glas alcohol.
Ook veel soorten drugs hebben een negatieve invloed op de rijvaardigheid. Gebruik je alcohol in combinatie met een drug, dan worden de risico’s nog groter.
Helaas is ook de fiets geen veilig alternatief als je onder invloed bent. Cijfers laten zien dat juist veel fietsers op de Spoedeisende Hulp terechtkomen nadat ze onder invloed bij een ongeval betrokken zijn geraakt.
Wat zijn de boetes voor rijden onder invloed?
Onder invloed deelnemen aan het verkeer is voor de wet een misdrijf. Dit betekent dat de boetes hoog zijn. Een boete kan oplopen tot duizenden euro’s.
Praktische tips
- Praat met je kind over het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Vraag of dit voorkomt in hun vriendengroep en of jouw kind daaraan meedoet? Worden er afspraken gemaakt over deelname aan het verkeer na gebruik? Spreken ze af wie de BOB is?
- Stel duidelijke regels op voor het thuis gebruiken van alcohol en drugs, en maak duidelijk, dat rijden onder invloed voor jou “not done” is, ook na bijvoorbeeld feestjes.
- Kijk eens of je alcoholvrij drinken thuis leuker kan maken. Bijvoorbeeld met alcoholvrije cocktails.
- Verbied het gebruik van jouw auto na gebruik van alcohol en drugs.
- Geef het goede voorbeeld. Drink niet als je nog moet rijden. Of regel een BOB.