Voertuigen
Welk voertuig je kind ook gebruikt, aandacht voor verkeersveiligheid is altijd belangrijk. De cijfers laten zien dat jongeren betrokken zijn bij allerlei typen voertuigen.
Aandacht voor verkeersveiligheid begint bij het voertuig zelf. Of het nu om een tweedehands e-bike, een gloednieuwe brommer of een leenauto. Controleer altijd of het voertuig helemaal in orde is als je op weg gaat. Zijn er mankementen die risico’s met zich meebrengen? Werkt de verlichting goed? Is de gemotoriseerde tweewieler die wilt kopen opgevoerd? Laat je kind dit zelf checken, of bij een iemand die er verstand van heeft.
E-bikes en fatbikes
Fatbikes en e-bikes zijn sterk in opkomst en helaas zien we ze vaak terugkomen in de ongevalscijfers.
Veel jongeren vinden de e-bike en fatbike ideale voertuigen om van A naar B te komen. Je kunt er lange afstanden mee afleggen in betrekkelijk korte tijd. Het is belangrijk om goed na te denken over de veiligheid. Het gaat regelmatig mis met dit type voertuigen. Veel ongevallen zijn eenzijdig. Dat wil zeggen dat er geen andere verkeersdeelnemers betrokken zijn.
Gaat je kind op een e-bike of fatbike rijden? Laat ze deze dan verstandig gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat een elektrische fiets trapondersteuning moet hebben en niet harder mag dan 25 kilometer per uur? Let dus goed op dat het voertuig voldoet aan alle eisen en zeker niet is opgevoerd.
Wat zijn de boetes voor het rijden op een opgevoerde e-bike
De boetebedragen kunnen oplopen tot 310 euro.
Praktische tips
- Praat met je kind over dit onderwerp.
- Kijk op komveiligthuis.nl voor meer informatie over de e-bike en op maakeenpuntvannul.nl voor meer informatie over de fatbike.