Logo #impact, naar de homepage
Zoeken

Alcohol en drugs

Alcohol beïnvloedt de rijvaardigheid. Als je alcohol hebt gebruikt, rijd je impulsiever en overmoediger. En je kunt verkeerssituaties niet goed beoordelen. Je herkent gevaren minder snel en je reageert trager. Het besturen van een voertuig gaat minder goed en ben je minder alert. Dat is nogal wat.

Drie jongeren op de achterbank van een auto die aan het uitstappen zijn, waarvan er een een fles alcohol in de handen heeft.

Afleiding

Bij afleiding in het verkeer denk je waarschijnlijk als eerste aan de mobiele telefoon. Afleiding door de telefoon is dan ook een belangrijke oorzaak van ongevallen onder jongeren. Appen, muziek luisteren of de telefoon instellen tijdens het rijden, beïnvloeden het rijgedrag.

Jongere met fiets in de hand die mobiele telefoon in zak aan het steken is.

Gevaren inschatten

Het inschatten van gevaren is voor jongeren moeilijker dan voor volwassenen. Dit komt doordat de hersenen van jongeren nog in ontwikkeling zijn. Daardoor kunnen ze de gevolgen van bepaalde gedrag of de omstandigheden nog niet goed inschatten overzien. Ook hebben jongeren de neiging zichzelf te overschatten.

In de schemering: Kruispunt gezien vanaf een fietspad met daarop een aantal fietsers. Voor de fietsers is er groen licht, maar op het kruispunt staan wel auto’s.

Hard rijden

Naar schatting zijn 1 op de 3 dodelijke verkeersongevallen het gevolg van te hard rijden. Ook bij ongevallen met een minder ernstige afloop speelt een te hoge snelheid vaak een rol. Als je hard rijdt, duurt het langer voordat je stilstaat. Dat komt omdat je reactietijd én de remafstand toenemen. Dit geldt voor alle voertuigen.

Close-up van gas- en rempedaal waarbij iemand het gas indrukt.

Invloed van vrienden

Het is fijn om erkenning en waardering te krijgen. Het liefst van leeftijdgenoten. Dat is voor iedereen een belangrijke vorm van beloning, maar voor jongeren des te meer. Het deel van de hersenen waar de emotie zich bevindt, is namelijk eerder ontwikkeld dan het deel van de ratio.

Jongeren druk pratend in de auto. Bestuurder, bijrijder en iemand vanaf de achterbank die naar voren leunt.

Rijbewijs en regels

In Nederland is een rijbewijs verplicht om te mogen rijden op een brommer, scooter, speedpedelec, snorfiets, brommobiel, motor en alle soorten auto’s, bussen en vrachtwagens.

Close-up van de achterkant van een rijbewijs dat door iemand in de handen gehouden wordt.

Voertuigen

Welk voertuig je kind ook gebruikt, aandacht voor verkeersveiligheid is altijd belangrijk. De cijfers laten zien dat jongeren betrokken zijn bij allerlei typen voertuigen.

Drie jongeren naast elkaar op de stoep, 2 met hun fiets in de hand en 1 zittend op de scooter