Rijbewijs en regels
In Nederland is een rijbewijs verplicht om te mogen rijden op een brommer, scooter, speedpedelec, snorfiets, brommobiel, motor en alle soorten auto’s, bussen en vrachtwagens.
Voor je bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) kun je al theorie-examen doen als je 15,5 jaar bent. Rijlessen volgen en praktijkexamen doen, kan vanaf 16 jaar.
Het theorie-examen voor je autorijbewijs kun je doen vanaf 16 jaar. Autorijles nemen kan vanaf 16,5 jaar en het praktijkexamen kan je doen vanaf 17 jaar.
Om te kunnen starten met lessen en examens voor het motorrijbewijs, gelden er verschillende leeftijden. Dit hangt onder andere af van het gewicht van de motor waar je op wilt rijden.
Heb je een geldig autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A, A1 of A2)? Dan hoef je geen apart bromfietsrijbewijs te hebben. Het rijbewijs AM wordt automatisch bijgeschreven op je auto- of motorrijbewijs.
Op de website van de Rijksoverheid vind je veel informatie over de verschillende typen rijbewijzen en de regels voor lessen en examens.
2toDrive
2toDrive is een bijzonder project dat het mogelijk maakt om al met 16 jaar te starten met rijlessen voor je autorijbewijs. In het eerste half jaar mag je met de theorielessen beginnen. Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen en een tussentijdse praktijktoets afleggen; een soort proefexamen. Vanaf het moment dat je 17 jaar bent, mag je het praktijkexamen afleggen.
Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18 jaar wordt autorijden samen met een coach die naast je zit. Zo kun je alvast veel kilometers rijervaring opdoen voordat je zelfstandig de weg op gaat. En dat mag zodra je 18 jaar bent. Op 2todrive.nl lees je meer over het project en kun je je aanmelden.
Beginnersrijbewijs
Iedereen die voor het eerst een rijbewijs behaalt, is een beginnend bestuurder. Je ontvangt dan een beginnersrijbewijs. Haal je het rijbewijs als je 16 jaar bent? Dan is dat de eerste 7 jaar een beginnersrijbewijs. Ben je 17 jaar als je je rijbewijs haalt, dan is die termijn 6 jaar. Vanaf 18 jaar is dat 5 jaar.
Wat betekent een beginnersrijbewijs?
Een beginnersrijbewijs houdt in dat je strafpunten kunt krijgen als de politie je staande houdt voor een verkeersovertreding. Je kunt strafpunten krijgen als je:
- gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer.
- een verkeersongeval veroorzaakt, waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht.
- bumperkleeft bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur.
- op autosnelwegen meer dan 40 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan. Of op andere wegen meer dan 30 kilometer per uur harder rijdt dan toegestaan.
- de verkeersregels niet goed naleeft, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is ontstaan.
Wanneer moet je je beginnersrijbewijs inleveren?
Is jouw kind beginnende bestuurder? En is jouw kind binnen een termijn van 5 jaar voor de tweede keer aangehouden en veroordeeld voor een verkeersovertreding? Dan moet je kind het rijbewijs inleveren bij de politie. Voor beginnende bestuurders die voor hun 18e hun eerste rijbewijs hebben gehaald, geldt een termijn van 7 jaar.
Wanneer je kind het beginnersrijbewijs moet inleveren, meldt de politie dit aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Na deze melding volgt een onderzoek naar de rijvaardigheid van je kind. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek, kan je kind het rijbewijs definitief kwijtraken. Dan moet je kind opnieuw rijexamen doen.
Praktische tips
Staat je kind op het punt om ene rijopleiding te kiezen? Informeer dan samen met je kind goed naar de mogelijkheden en voorwaarden van verschillende soorten rijopleidingen. Neem daarbij ook de voor- en nadelen voor de verkeersveiligheid mee.
Wil je kind gaan rijden op een bromfiets? Weet dat de meeste verkeersslachtoffers vallen onder bromfietsrijders. Onderzoek in elk geval of er een geschikt en veiliger alternatief is. Als dat niet zo is, denk dan goed na wat je kind kan doen om vaardig en veilig met bromfiets op pad te kunnen. Kies bijvoorbeeld een goede rijschool waar je kind praktijklessen kan volgen voordat het rijbewijs wordt aangevraagd. Gaat je kind bromfiets rijden terwijl hij of zij al een autorijbewijs heeft? Geef ook dan het advies mee om wat praktijklessen te nemen.
En wil je kind autorijden voordat het 18 jaar is? Bespreek de eerst de mogelijkheden van 2toDrive met je kind.